Parasitaire infecties bij honden

Parasieten zijn organismen die gebruik maken van mens of dier. Deze ‘beestjes’ kunnen zeer hinderlijk zijn voor de gastheer. Dit artikel gaat over parasieten die we bij honden kunnen aantreffen. Een hond kan last hebben van zowel inwendige als uitwendige parasieten.

Wormen

Wormen zijn inwendige parasieten en komen regelmatig voor bij honden. Een hond kan een worminfectie oplopen doordat hij aan de ontlasting van een ander dier snuffelt of er zelfs van eet. Om dit te voorkomen is het een goed idee om hem een alternatief aan te bieden in de vorm van bijvoorbeeld een hondengebakje. Uiteraard willen we zo nu en dan zelf ook smullen van heerlijk gebak dat bij https://www.jeeigentaart.nl/ verkrijgbaar is. De meest voorkomende wormen zijn zweepwormen, haakwormen, spoelwormen en lintwormen. Deze wormen vestigen zich in de darm waardoor de buik van de hond kan opzetten. Andere symptomen die wijzen op een mogelijke worminfectie zijn onder meer een doffe vacht, irritatie aan de anus, diarree, gewichtsverlies en lusteloosheid. Een worminfectie is gelukkig goed te behandelen met ontwormingstabletten die bij de dierenarts verkrijgbaar zijn. Om een hond wormvrij te houden is het raadzaam om hem viermaal per jaar te ontwormen.

Giardia

De inwendige Giardia-parasiet is een eencellig organisme dat voor maag- en darmproblemen kan zorgen. De hond die een Giardia infectie heeft opgelopen kan gaan braken en/of heeft last van diarree. Ook wordt soms slijm bij de ontlasting waargenomen. Een Giardia infectie wordt behandeld met een speciale meerdaagse ontwormingskuur (Panacur) die bij de dierenarts te verkrijgen is.

Vlooien

Vlooien behoren – net als teken – tot de uitwendige parasieten en bezorgen een hond veel jeuk en irritatie. Een hond die last van vlooien heeft krabt zich regelmatig en vertoont doorgaans rusteloos gedrag. Ook een droge huid kan op een vlooieninfectie wijzen. Gelukkig zijn er uitstekende vlooienmiddelen beschikbaar die zowel vlooien als teken aanpakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *