Voeding

Uiteraard wil je niets liever dan het allerbeste voor je trouwe viervoeter en een zo gezond mogelijke leefstijl voor het beestje. Gezonde voeding ligt hieraan ten grondslag, dus het is enorm belangrijk om te weten wat die gezonde voeding nu eigenlijk inhoudt. In dit artikel een lijstje met hondenvoeding op basis van voedzaamheid en kwaliteit.

Rauw vleesvoer

Voor de meeste soorten honden is rauw vleesvoer de beste keuze. Dit past van oorsprong natuurlijk ook het beste bij het verteringsstelsel van de hond. Ook geeft rauw vleesvoer het laagste risico op gezondheidsproblemen. Vaak ziet men dan ook dat wanneer een hond aan bepaalde gezondheidsproblemen lijdt, het beest zich stukken beter gaat voelen wanneer overgeschakeld wordt op rauw vleesvoer.

Er is een ruime keuze aan rauw vleesvoer verkrijgbaar dat kant en klaar verpakt is. Zo is er het zogenoemde kvv, dat staat voor kant-en-klare diepvriesvoeding. De basis van dergelijk voer zijn rauwe gemalen vleesproducten zoals organen, botten en spiervlees. De laatste jaren merken we een groei in populariteit van kvv producten. Het is immers niet alleen een erg gebruiksvriendelijke manier van voeren, ook de honden varen er wel bij.

Gevriesdroogd hondenvoer

Na rauw vleesvoer is gevriesdroogd hondenvoer erg gezond voor een hond. Gevriesdroogd voer wordt op lage temperatuur gedroogd waardoor de eiwitten in het voer rauw blijven en nagenoeg alle voedingsstoffen in het voer blijven zitten. Je zou het dus bijna onder de noemer rauw voer kunnen plaatsen, echter bevat het geen vocht en bacteriën meer. Dit zorgt ervoor dat het hondenvoer ook buiten de vriezer goed blijft. Een nadeel van gevriesdroogd voer is dat er een aardig kostenplaatje aan vast zit.

Aan de lucht gedroogd voer

De meeste voedingsstoffen blijven in het vlees door te drogen op relatief lage temperatuur. Vergeleken met gevriesdroogd voer zijn de gebruikte temperaturen natuurlijk wel wat hoger, wat er voor kan zorgen dat er meer “schade” aan de voedingsstoffen kan ontstaan.

Natvoer

Onder natvoer verstaan we hondenvoer waarin het vocht nog aanwezig is, maar waar men door verhitting de bacteriën heeft gedood. Door het hierna luchtdicht te verpakken is het voer lang houdbaar zonder er conserveringsmiddelen aan toe te moeten voegen. Door de verhitting veranderen de eiwitten uit het vlees echter wel en gaan essentiële voedingsstoffen verloren.

Droogvoer

Onder droogvoer verstaan we de alom bekende hondenbrokken. Dit is de goedkoopste maar tevens ook de minst voedzame manier van voeren. Met droogvoer heb je dan ook de grootste kans op gezondheidsproblemen bij je hond. Dit wil overigens niet zeggen dat alle honden hier slecht op gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *