Een rashond of juist niet?

Wanneer je een hond wilt aanschaffen komt er veel op je af. Het al dan niet kiezen voor een rashond is op voorhand één van de dingen waar je goed over na dient te denken. Want mocht je voorkeur uitgaan naar een rashond, dan is het goed om jezelf te bedenken waarom je dit zo graag wilt.

Het voornaamste voordeel van een rashond is de “zekerheid” met betrekking tot het uiterlijk en het basiskarakter van de hond. We zetten dit overigens niet voor niets tussen aanhalingstekens, want 100% garantie heb je natuurlijk nooit. Wel kun je bij een rashond de afstamming en gezondheidsuitslagen bekijken via de website van houdenvanhonden.nl. Deze database omvat alle gegevens van de in het Nederlands Honden Stamboek geregistreerde honden, welke geboren zijn na 1997. Ook kun je natuurlijk aan de fokker vragen of je de uitslagen van bepaalde gezondheidsonderzoeken van de ouderhonden mag inzien.

Hondenfokkers welke fokken volgens de regels van de rasvereniging noemt men clubfokkers. Doorgaans hechten zij veel waarde aan een deugdelijk fok beleid. Echter, hoe zorgvuldig de fokker ook is, het is nooit een garantie op een volledig gezonde hond. Elke hond kan immers ziek worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *