Stress of angst bij een hond

Honden kunnen natuurlijk niet praten zoals mensen dat doen, maar ze kunnen echter wel communiceren. Dit doen ze onder andere door het gebruik van lichaamstaal. Als hondeneigenaar is het van belang dat je de lichaamstaal van je hond goed leert kennen, zodat je eventuele tekenen van angst of stress tijdig herkent. In dit artikel bespreken we daarom een aantal van de meest voorkomende gedragingen.

Trillen en beven

Trillen en beven kan meerdere redenen hebben. Uiteraard kan een hond het, net als een mens, koud hebben wanneer hij rilt. Iets dat veel mensen echter niet weten is dat een zeer gestreste hond ook kan beginnen met beven en trillen. Dit kan gebeuren wanneer de hond ernstig geschrokken is, bijvoorbeeld van vuurwerk of onweer.

Overmatig likken of kwijlen

Sommige honden(rassen) kwijlen nu eenmaal wat meer dan anderen. Kwijlt jouw hond normaal gesproken niet of nauwelijks, maar doet hij dit nu wel? Dit kan een teken zijn dat je hond stress ervaart. Ook overmatig likken kan hier op wijzen.

Overmatig blaffen

Ook blaffen doet iedere hond weleens. Blaft jouw hond echter met grote regelmaat dan kan dit wijzen op stress. De aanwezigheid van andere (vreemde) honden of een onbekend persoon kan hiervoor aanleiding zijn. Ook wanneer een hond alleen thuis is kan er weleens geblaft worden, bijvoorbeeld wanneer de hond een vreemd geluid hoort.

Krabben

Als een hond zichzelf steeds maar krabt kan dit wijzen op een allergie of huidprobleem. Het kan echter ook een reactie zijn op constante stress. Zelfs verveling is voor sommige honden een reden om zichzelf overmatig te krabben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *