Castratie en sterilisatie zijn wellicht de meest uitgevoerde ingrepen bij honden. Alvorens je jouw hond laat castreren of steriliseren is het belangrijk om te weten wat de gevolgen van dergelijke ingrepen kunnen zijn. Daarom wijden we dit volledige artikel aan het castreren en steriliseren van de hond.
Castratie
Bij castratie worden de teelballen van een reu volledig verwijderd, en bij een teefje de eierstokken en in sommige gevallen ook de baarmoeder.
Sterilisatie
Onder sterilisatie verstaan we het afbinden van de eileiders bij een teefje en de zaadleiders bij een reutje.
Ongeacht voor welke vorm gekozen wordt, voortplanting van de hond is niet meer mogelijk.
De gevolgen
Castratie is in vergelijking met sterilisatie een meer ingrijpende gebeurtenis. Zowel bij reutjes als bij teefjes worden de organen waarin de geslachtshormonen geproduceerd worden volledig verwijderd. Dit heeft doorgaans invloed op de structuur van de vacht, de spierbouw en het gedrag van de hond. Het is dan ook niet gek dat in de volksmond het castreren van een hond vaak gezien wordt als ultieme oplossing bij gedragsproblematiek. Dit is overigens niet correct.
Het castreren van een reu kan wel degelijk bepaald gedrag verminderen, maar enkel wanneer dit nog geen gewoonte is geworden. Met name ongewenst gedrag dat men kan koppelen aan voortplanting kan afnemen in sterkte en frequentie. Denk hierbij aan zwerven wanneer er een loops teefje in de buurt is, of aan het welbekende ‘rijden’ op andere honden of tegen het been van mensen. Ook agressiviteit richting andere reuen kan verminderen, echter is dit nooit een garantie dat dit gedrag spontaan verdwijnt. Het komt zelfs voor dat een gecastreerde reu nog feller en agressiever gaat reageren, puur omdat de hond zich onzekerder is gaan voelen. Hij zet dan in feite een grote mond op naar de andere hond om zich te laten gelden.
Chemische castratie
Om uit te testen wat de gedragsveranderingen van je hond zullen zijn na castratie bestaat er zoiets als chemische castratie. Door specifieke middelen aan je hond te geven wordt de werking van de testosteron hormonen onderdrukt. Dit is een tijdelijk middel waarbij de gevolgen omkeerbaar zijn wanneer het gewenste effect uitblijft. Chemische castratie wordt regelmatig voor andere doeleinden gebruikt dan enkel het steriel maken van de hond. Ook bij prostaatproblemen en voorhuid ontstekingen kan het soelaas bieden.
Er zijn twee manieren om een hond chemisch te castreren, welke beide door de dierenarts worden uitgevoerd. Er kan een injectie worden gegeven met een vloeistof waarvan de eerste tekenen al binnen 48 uur merkbaar kunnen zijn. Het werkt tot ongeveer 6 weken. De tweede manier is een implantaat welke door middel van een holle naald onder de huid van de hond wordt aangebracht. De chip begint na ongeveer twee weken te werken en lost langzaam op in het lijf. Het effect van een chip zal ongeveer to 1 jaar na plaatsing aanhouden.
b77yrk
ofru1p
hh63sj
buy priligy 30 mg x 10 pill PILOCARPINE EYE DROPS 0
I am still relying on your help here where to buy priligy in malaysia